2011-07-10

Varför Radio?

För över 60 år sedan fick Dr. Paul E. Freed en vision. Gud hade under en tid lagt en nöd på hans hjärta, en nöd för att människor i Spanien skulle få höra om Jesus Kristus. Visionen blev verklighet den 11 februari 1952 genom Guds mäktiga ingripande och genom stöd från många enskilda människor. Detta var dagen som TWR grundades som en ideell organisation med syfte att sprida det glada budskapet om Jesus via radio.

Sändningarna inleddes den 22 februari 1954 i Tanger, Marocko. Radiostationen hette ”Voice of Tangier” och signalen nådde över Medelhavet in i Spanien och även djupare in över den europeiska kontinenten. De första programmen sändes på två språk, spanska och swahili. I januari 1956 hade sändningarna expanderat och nådde då 40 länder med program på över 20 olika språk.

Fyra år senare, när den marockanska regeringen tog beslutet att nationalisera alla radiostationer i landet flyttade TWR över sina sändningar till Monte Carlo, på andra sidan Medelhavet. Där började sändningarna från en sändare som spridit nazistisk propaganda under andra världskriget.

Det är häftigt hur Gud verkar och lägger visioner på människors hjärtan. Vill du läsa mer om TWRs historia och veta mer om Dr Feed. Läs då hans bok ”Towers to eternity” som du kan hämta hem gratis via

58 år senare…

Idag sänder TWR radio och TV på mer än 200 språk och dialekter och engagerar miljontals människor i 160 länder över hela vår jord. TWR använder 14 kortvågs och AM-sändare, via satellitnät i Afrika, Europa och Asien, via webbsändningar på 29 språk och i sammarbete med 2000 lokala AM / FM stationer världen över.

Men varför radio? Har inte den digitala tidsåldern för länge sedan begravt radiosändningarna? –Absolut inte! Steve Shantz, Informatör på TWR, svarar såhär på den frågan: ”Även om jag, i mitt arbete, fokuserar mycket på olika medel att kommunicera med tänker jag ofta på de miljarder människor som aldrig kommer att läsa information på en hemsida, skicka ett ”tweetinlägg” eller läsa ett email. Om de har tur att äga en mobiltelefon, skulle de sannolikt inte ha en dataanslutning för att koppla upp sig på internet. Denna demografiska majoritet kommer vara med oss under en tid och det mest effektiva sättet att nå dem med evangeliet är alltså fortfarande genom radio”.

William Smith, från USAbaserade Academy of Educational Development, bekräftar detta genom att påminna oss om att en av tre afrikaner äger en radio, en av 35 afrikaner äger en mobiltelefon, 1 av 130 afrikaner äger en dator men endast 1 av 160 har tillgång till internet.

Detta betyder inte att TWR inte deltar i den digitala revolutionen, men den centrala frågan idag är inte ”Varför fortfarande radio?”, utan snarare ”Var är radio lämpligt och i vilken form?” TWR använder så många verktyg som möjligt, både etablerade och beprövade samt nya och experimentella. Allt för att förmedla hopp till en värld i nöd.