2016-10-06

Välkommen till SAT-7:s konferens i Göteborg!

untitled-design-4

Den 27-28 oktober inbjuder SAT-7:s svenska kommitté, med representanter från EFS, EFK, Norea och Saronkyrkan, till en inspirerande konferens i Göteborg. Irma Janzon, som leder arbetet i kommittén, berättar mer om konferensen och SAT-7:s betydelse i Mellanöstern och Nordafrika.

Irma, vilka riktar sig den här konferensen till?
– Programmet vänder sig till alla som är intresserade av situationen i Mellanöstern i dag. Gäster är bland andra SAT-7:s programchef Rita Elmounayer och grundaren och ledaren Terence Ascott, som är något av en Mellanösternexpert efter mer än 40 år i området.

Du har själv varit engagerad i SAT-7:s arbete under många år. Vad var det du fastande för?
– Som ung bodde jag i Mellanöstern i närmare två år och var engagerad inom OM (Operation Mission). Jag såg stora städer och byar i Syrien, Jordanien, Irak, Libanon och Kuwait och kunde bara inte förstå hur människorna där skulle kunna nås av evangeliet. Genom satellit-tv öppnade sig en möjlighet! Dessutom såg jag hur utsatta många kristna minoriteter var och gladde mig över att de genom SAT-7 fick en attraktiv röst.

Vilken roll skulle du säga att SAT-7 spelar i dag i Mellanöstern och Nordafrika?
– SAT-7 har ca 15 miljoner tittare, varav många från Saudiarabien, Irak, Egypten och Iran, vilket kanske säger en del om betydelsen. Inte minst når man många barn, som med hjälp av humor och färgstarka karaktärer lär sig berättelser från Bibeln och får goda värderingar för livet. Ja, för att inte tala om alla flyktingbarn som får möjlighet till 4,5 timmars skolundervisning per dag, och därmed kanske kan förhindras att bli ”en förlorad generation”.

Hur skiljer sig SAT-7 från andra kristna tv-kanaler som sänder i samma område?
– Bakom SAT-7 står ett mycket brett spektrum av kyrkor och organisationer. Alla som stöder SAT-7 har just en stödjande roll, vilket innebär att SAT-7 låter araber gör program för araber, iranier för iranier och turkar för turkar. SAT-7:s betoning på kärlek och försoning tillsammans med djup respekt för olikheter i våra kyrkliga traditioner tror jag är unikt. Inom vissa kanaler har ett flertal i programproduktionen bakgrund inom islam, vilket gör att de kan kommunicera evangeliet på ett mycket relevant sätt.

SAT-7 fyller tjugo år i år. Vad har man för tankar och visioner för framtiden?
– SAT-7 är en organisation i ständig utveckling. Man jobbar hårt på att både förbättra kvalitén på sina program och starta fler kanaler. Bland annat vill man ha en andra kanal på farsi för barn och unga. Just nu undersöks även möjligheten att starta en ren undervisningskanal som riktar sig till barn på flykt. SAT-7 vill även utveckla sitt arbete med sociala medier.

Stora saker sker just nu i Mellanöstern och Nordafrika, som både skrämmer och ger hopp. Du kan vara med och påverka skeendet genom ditt stöd till SAT-7. Missa inte möjligheten att få veta mer om hur Gud arbetar för att nå människor idag genom satellit-tv. Välkommen till SAT-7:s konferens i Saronkyrkan i Göteborg den 27-28 oktober.

Håkan Giselsson
(Artikeln publicerad i Noreanytt nr 3, 2016)