2011-11-25

TWR bygger ut

Radiosändare i GuamFördubblad kapacitet. Den lilla ön Guam är bara en mil bred och fem mil lång och ligger mitt ute i Stilla Havet mellan Australien och Kina, men hyser ändå en av TWRs viktiga ochkraftfulla internationella sändarstationer. Här på ön har nu arbetslaget färdigställt den digra kraftansträngningen med att montera ner de två gamla 100-kilowatts-sändarna för att istället sätta på plats två större och effektivare sändare på hela 250 kilowatt vardera.

De gamla sändarna har varit i TWRs trogna tjänst sedan stationen togs i drift 1977. Kostnaden för den nyligen utförda teknikuppgraderingen slutade på nära 5 milj kr vilket redan har täckts av givare världen över. För att öka styrkan men ändå hålla nere kostnaderna valde mantvå begagnade sändare med 16 år på nacken. Detta var avsevärt billigare än alternativet att införskaffa nya sändare och då hade effekten stannat på den tidigare nivån.

Installationen av dessa mer kraftfulla sändare gör att evangelium kan nå ännu större delar av Kina och länderna i östra Asien. Ett av programmen som sänds via denna kortvågssändare är SOTA (Seminary on the Air, utbildning för församlingsledare i Kina) som vi i Sverige är med och bidrar till.

Vi hoppas och ber att många människor i det vidsträckta Kina och östra Asien skall nås viadessa ny starka sändare.