2013-05-15

Syrien i kris

Foto: FreedomHouse

Foto: FreedomHouse

Hundratusentals människor flyr våldet i Syrien hamnar i flyktingläger precis innanför den turkiska gränsen. Många når den syrisk-libanesiska gränsen men inte mycket längre. När nya flyktingar anländer varje dag verkar det som om varje ledig byggnad, varje skjul och varje liten bit mark hyrs ut till förlamande höga priser till familjer eller hela grupper av familjer.

Svåra förhållanden

De som lyckas ta sig till Turkiet möter svåra förhållanden utan något hopp om att få en meningslös sysselsättning. För alla dessa människor har livet helt enkelt stannat av. Inga jobb, ingen skola för barnen, inget sätt att börja bygga en framtid. Mödrar har inget sätt att skydda sina barn och många klär sina barn i hijab för att hindra dem från att bli våldtagna. Många kristna kastas ut ur sina byar tack vare sin tro.

Förföljelse

Foto: FreedomHouse

Foto: FreedomHouse

Samtidigt är situationen för de kristna inne i Syrien och längs gränserna mycket värre. Trots att politiska och olika organisationers företrädare förnekar allvaret i den förföljelse av kristna som sker så ger de fruktansvärda skildringar som kommer inifrån landet en helt annan bild. Där faller kristna offer för konfliktens båda sidor – både genom den fria syriska armén som strävar efter att rena Syrien från alla kristna, men också genom regimens hantlangare som jagar de som är illojala gentemot regimen. Kristna tillåts inte att begrava sina systrars och bröders kroppar eftersom islamister hotar att döda alla som gör anspråk på kropparna, vilket gör att många får ligga och ruttna på gatorna.

Foto: FreedomHouse

Foto: FreedomHouse

Många av de kristna i Syrien är rädda att konflikten kommer eskalera till en liknande situation som den i Irak, där nära hälften av alla kristna har tvingats fly landet. Istället väljer många kristna att stanna kvar i Syrien och uthärda krigets alla fasor och förföljelser, med avsikt att fortsätta sprida evangeliet i denna mycket mörka plats som är i desperat behov av att få höra om Jesus Kristus.