2017-10-23

Styrka i förföljelsen – en lägesrapport

Foto: TWR

Power in persecution, kraft i förföljelse, är en ny produktion som Norea stöder detta år för radiosändning till förföljda kristna i Centralasien. I februarinumret av detta nyhetsbrev berättade vi om serien som kommer innehålla 52 avsnitt med vittnesbörd och bibelundervisning om förföljelse. Målet är att styrka troende som förföljs och globalt väcka till bön för den förföljda kyrkan.

I dagsläget finns fyra av de fem länderna i Centralasien – Kazakstan, Tadjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan – med på listan över de 50 länderna i världen med mest utbredd förföljelse (Word Watch List, sammanställd av Open Doors). Kristi kropp i Centralasien behöver på allt sätt uppmuntran, stöd och hopp. Det är i detta sammanhang som Power
in persecution kan göra skillnad.

Vad har då hänt under våren? Genom Guds nåd har nu 30 radioprogram producerats och ytterligare tio spelats in, med hjälp av bland annat dina gåvortill Norea! Radiosändningarna började i slutet av mars från TWR:s sändare i Centralasien, där programmen sänds lördagskvällar på frekvensen 1467 kHZ. De produceras på centralasiatisk ryska som förstås av en majoritet av befolkningen.

Genom TWR har vi nåtts av följande märkliga skildring:
    Det är närapå omöjligt för kristna att mötas i grupp, ens i hemmen. Grannar och lokala myndigheter skulle rapportera detta som en misstänkt sammankomst, och polisen kommer att upplösa mötet, omhänderta eller förstöra litteratur och utdöma dryga böter. Men jag känner en kille med en skåpbil som han använder som taxi. Här i landet kan i stort sett vem som helst bli taxiförare. Du bara erbjuder körning, och så skockas människor. Ingen frågar efter taxilicens. Eftersom detta inte väcker någon misstanke så brukar denna kristne broder köra en ”kyrka på hjul”. En grupp troende väntar på hållplatsen och stiger in i taxin. Så slår han bara på radion och de lyssnar tillsammans till bibelprogram, sjunger och lovprisar Herren. Efter ett par vändor med bilen, så släpper han av dem och tar ombord en ny grupp.

Ja här gäller det att vara kreativ. Livet är verkligen tufft och svårt för troende, men trots detta – Guds rike växer!

Johan Åström
(Publicerad i iFokus nr 6, 2017)