2015-04-15

Sorg efter attentatet i Garissa

Garissa_TWR

Foto: TWR Kenya

TWR Kenya arbetar på trots att klimatet för kristna i Kenya har blivit svårare, och det förstärktes ytterligare när en grupp militanta tog sig in på ett universitet i Garissa i början av april och dödade nästan 150 studenter.

TWR Kenya, som har sitt huvudkontor i Nairobi, samarbetar sedan en tid tillbaka med en FM station i Garissa. Målgruppen för sändningarna är studenter och det omgivande samhället. Ordföranden för FM stationen driver en skola och ett sjukhus i staden vilket gett stationen en bra ingång i samhället.

Hopp trots tragedi efter tragedi
– Efter attentatet har vi hållit kontakten med arbetslaget i Garissa och de är väldigt skakade av det som skett, säger TWR Kenyas ledare Bernice Gatere. Vår djupaste bön är att Herren ska vända denna tragedi till något bra, men just nu är det oerhört hjärtskärande att se så många förtvivlade föräldrar som förlorat ett eller flera barn i attentatet.

Under de senaste åren har Kenya varit utsatta för ett flertal uppmärksammade attentat riktade mot den kristna befolkningen. För tre år sedan, i Garissa, tog militanta sig in i två kyrkor och dödade 15 personer. Förra året dödades mer än 60 personer i Mpeketoni, som ligger nära en annan av TWR Kenyas FM stationer och är hemby för många av stationens lyssnare.

Chefen för FM stationen i Garissa skriver,
– Våra sändningar har nått ut bra i Garissa med omnejd. Av uppenbara skäl har vi fokuserat på utvecklings- och samhällsfrågor och har sakta ökat vår bibelundervisning i programmen. Vi har blivit inbjudna till att prata om media på universitetet och hoppas att det ska födas något gott ur det.

Gatere berättar att en lokal ledare för en annan religion en gång besökte radiostationen i Garissa och tackade för den undervisning vi förmedlar till ungdomarna.I kommande program blir vår uppgift att fylla behovet av läkning i efterdyningarna av det känslomässiga och fysiska trauma som attentatet i Garissa har påverkat.

Ett annat alternativ
Den senaste attacken förstärker TWR Kenyas behov och längtan om att upprätta en satelitt-kanal som skulle tillåta dem att sända radio in i dessa oroliga områden i Kenya utan att fysiskt placera personal där.

– Det skulle vara svårt att flytta på våra mycket hängivna och engagerade kollegor från riskområdena men genom att streama in sändningarna kan vi trots allt nå dessa områden som är i desperat behov av evangeliet utan att utsätta vår personal för risk, säger en av programproducenterna för TWR Kenya.

Kenya är i stort behov av förbön. De dödliga angreppen har blivit alltför vanliga! Be för landet, för offren, för deras familjer och för TWR Kenya.

– Den här gången är jag helt mållös av sorg över att så många ungas liv avslutades på detta sätt och över alla familjer som förstörts, avslutar Gatere.

Var med och be:
Gud vi ber att du ska hela hjärtan hos kenyanska kristna och nåd att förlåta.
Vi ber om skydd för TWR anställda på de tre platser som är mest utsatta för attacker. För visdom att se vår väg framåt i Garissa. Om att Gud ska ge oss fler frekvenser för att fortsätta predika Kristi kärlek och att Han skall öppna dörren till ett satellit alternativ om det är hans vilja för vår framtida utveckling.