2011-10-31

Sök, sök, sök…

Searching WebbI norra Afrika vandrar en liten flicka omkring och söker efter någon, men hon vet inte vem. Barfota går hon i gassande sol längs en lång grusväg. Hon är ensam och övergiven. Det enda hon har på sig är en blå trasig tröja.

300 mil bort – i en annan världsdel – håller sig en familj med fyra barn gömda. De sitter hopkurade i en källare i ett gammalt stenhus. Det enda de fick med sig i flykten från sitt hem var några konserver. Rädda, hungriga och ovetande om framtiden ber de tyst om hjälp. De vet inte till vem eller om någon hör dem. Men de hoppas att någon kommer att rädda dem.

I Sverige vaknar en man upp – efter en god natts sömn – redo att gå till jobbet. Han behöver inte gömma sig och behöver inte fly. Han har vad många skulle kalla ett bra liv. Ändå kan han inte slå bort känslan som gnager inombords. Det måste finnas något mer, är det här livet allt?

Våra liv som människor kan se otroligt olika ut. Vi kan födas in i en kaotisk tillvaro och vi kan födas in i ett liv av materiellt överflöd. Vi kan födas in i en kristen familj och vi kan födas in i en muslimsk familj. Vi kan födas i ett land, och växa upp i ett annat. Olikheterna kan vara många, men alla har vi människor något gemensamt. Vi söker, tyvärr vet vi inte alltid själva vad vi söker efter!

I Matteus 18 kan vi läsa liknelsen om det återfunna fåret. Om hur Herden gläder sig mer över att ha hittat det bortsprungna fåret än de nittionio som inte hade gått vilse. På samma sätt är det för Gud. Han vill inte att någon människa ska gå förlorad. Han söker tills Han har funnit!

I över 60 år har Gud använt TWR för att möta och närma sig människor. Gud behöver inte använda radio, internet eller tv för att möta människor, men Han vill använda dessa kanaler för att möta människor.

Men det är inte helt enkelt. Förr kunde vi nämligen lätt generalisera användningen av olika medier. Ofta generaliserade vi såhär, att I U-länder lyssnar människor på radio och skriver brev förhand och i I-länder finns all den senaste tekniken. Det är inte längre helt trovärdigt att tänka så. I en miljonstad i ett U-land kan internet användningen vara relativt hög medan det på landsbygden i ett i-land kan vara en relativt låg internetanvändning. Dessa mönster kan även gälla inom ett och samma land.

Utmaningen ligger i att anpassa, skapa och hitta rätt verktyg för att hjälpa människor att bli öppna och mer mottagliga för Gud. Det handlar om att vara kreativ. Ser vi till hur TWR började och hur TWR ser ut nu, kan vi snabbt konstatera att en hel del kreativitet har behövts för att utveckla arbetet till där vi står idag. Från att använda radio till att använda både radio, tv, internet och mobiltelefoner.

Sammanfattningsvis kan vi säga att det alltså finns enorma möjligheter att nå människor med evangeliet via olika digitala medier, men det finns fortfarande också en stor potential att möta människor på mer traditionella sätt, utanför den digitala sfären. Det handlar om att vi alla hittar vägar och sätt för att nå ut med evangeliet. Oavsett hur människor nås med evangeliet, är det viktiga att de nås med evangeliet.