2015-02-22

SAT-7 TÜRK sänder nu över statligt ägd satellit.

SAT-7 TÜRK är den första och enda kristna kanal som sänder över den statligt ägda satelliten Türksat 4A. Detta är historiskt. Mer än 50 miljoner tittare i Turkiet, och dessutom turkisktalande invånare i Europa och Centralasien, kommer nu att ha möjlighet att titta på SAT-7 TÜRK.

SAT-7 TURK“Vi är överväldigade och förvissade om att detta är ett mirakel, att vi nu äntligen kan sända över Türksat. Vi har hoppats, drömt och i bön väntat på denna lansering sedan vi började sända via SAT-7 ARABIC 2006. Det är verkligen ett mirakel och vi är tacksamma till Gud för vad han har gjort,” säger Melih Ekener, VD på SAT-7 TÜRK.

Detta är ett stort steg framåt. Tills nu har SAT-7 TÜRK delat sändningstid på andra SAT-7-kanaler och sänt över internet – och därmed nått en ganska begränsad publik.

”Türksat 4A är den populäraste satelliten med störst publik i Turkiet. Genom den nås 50 miljoner tittare och en bred publik i Centralasien, Europa och Mellanöstern. Vi är redo för denna lansering även om vi för tillfället bara har en personalstyrka på tjugo personer. Vi kommer att fixa det!” utbrister en entusiastisk Melih Ekener.

bild3Antalet program kommer att öka under 2015
Under 2014 producerade SAT-7 TÜRK 360 timmar av olika slags program, något man räknar med kommer att öka dramatiskt under 2015. De flesta programmen produceras i SAT-7:s studio i Istanbul. ”Vi gör program som respekterar och värnar landets kulturella värderingar, och gör det möjligt för världen att upptäcka en ofta missad nyans i uppfattningar om landet. (…) Vi gläder oss över de turkiska myndigheternas beslut och vill förena alla turkiska kristna i tacksamhet för denna historiska utveckling.”
Betjänar 150 000 kristna
Kristendomen har djupa rötter i Turkiets historia. Tyvärr har detta ofta förbisetts och många människor har matats med desinformation och har därför missuppfattningar om Jesus, kristendomen och dess viktiga påverkan på Turkiets tidiga historia.

SAT-7 turk sändningsområde

Karta som visar SAT-7 TÜRK täckningsområde.

”Vi är väldigt exalterade över denna nya möjlighet att nå en mycket större del av den turkisktalande befolkningen. För den som inte känner till Turkiets kontext och historia är kanske detta inte något historiskt ögonblick, men det är det verkligen. I dagsläget finns bara ungefär 150 000 kristna i Turkiet, och en TV-kanal som är producerad av dem, som finns till för dem och som sänder program om det specifikt kristna arvet i Turkiets historia hade inte varit möjligt för ett decennium sedan. Detta visar hur mycket Turkiet har förändrats och att det mitt bland alla ofta oroliga nyheter som man läser om Turkiet även fantastiska saker händer,” säger Melih Ekener.

Guds hand
Dr Terence Ascott, grundare av och VD för SAT-7 är också imponerad över denna spännande utveckling. ”Så många saker har mirakulöst fallit på plats de senaste månaderna, så att det är omöjligt att inte se att Gud varit med och gjort det möjligt för SAT-7 TÜRK att börja sända över Türksat. Vi tackar Gud för denna spännande utveckling, och ser också den signal som detta sänder till världen om de turkiska myndigheternas positiva attityd gentemot kristna och andra minoriteter i landet.”