2015-03-23

Ny unik bibelskolesatsning

flyg_fhsk2

Foto: Mikael Persson, MiP Media

Till hösten erbjuds en ny unik möjlighet för dig som vill gå bibelskola och samtidigt göra praktik utomlands i en av världens största kristna medie-organisationer.

Vid ett samtal i arbetslaget föddes en idé: Tänk om man skulle kunna få till ett samarbete med någon bibelskola och göra det möjligt för personer med ett medieintresse att göra praktik inom TWR.

För ungefär ett år sedan togs den första kontakten med Eva-Lotta Kjellberg på Glimåkra Folkhögskola. Där har man sedan tidigare en bibellinje med möjlighet till utlandspraktik, men då handlar det om att engagera sig i församlingsarbete. När hon fick höra våra om vår idé var hon genast med på noterna.
– Jag hade under en tid funderat på ett nytt spår på bibellinjen, med inriktning mot radio- och TV-mission. När Håkan ringde mig och berättade om sina tankar på ett samarbete kändes det helt naturligt att gå vidare, säger Eva-Lotta.

Gud är med och lägger pussel
Artiklar_citat_GlimEfter detta första samtal har vi fått se hur Gud lett oss steg för steg. Det är som om han redan har förberett marken.
– Om jag vågar vara lite frimodig så tror jag att tanken och idén hos mig kom från Herren. Just nu upplever jag det som att Gud lägger ett pussel mellan våra organisationer för att få det att fungera smidigt, fortsätter Eva-Lotta.

Så, äntligen, kan vi presentera den fantastiska möjligheten, att under ett läsår gå bibelskola, med sex månaders utlandspraktik inom TWR.
– Det känns som om vi har något nytt och fräscht att erbjuda, säger Eva-Lotta. Vad jag vet har ett sådant här projekt inte förekommit förut i Sverige, och det känns oerhört roligt att få vara först på plan

GLIMAKRA2_Mikael Persson:MiP Media

Foto: Mikael Persson, MiP Media

En möjlighet att göra skillnad
TWR har stor erfarenhet av att arbeta med praktikanter och volontärer sedan tidigare. Man är noga med att betona att dessa inte bara ses som ”personal-utfyllnad” som får kopiera papper och brygga kaffe. Att engagera sig inom TWR innebär att man får möjlighet att göra skillnad och bli en viktig del i det centrala uppdraget – att nå världen med evangeliet om Jesus med hjälp av media. Dock har man inte haft ett liknande upplägg tidigare, där man samarbetar med en bibel-skola och där studenterna finns med i arbetet under så lång tid som sex månader. Men när upplägget presenterades för Philipp Ruesch, personalchef på TWR:s Europakontor, så var det något som han gärna ville gå vidare med.

Att samarbeta med en organisation som TWR, med ett nätverk över hela jorden, innebär en unik möjlighet för den som väljer att gå utbildningen. Inte nog med att man får uppleva andra kulturer, länder och språk, samtidigt får man också tillfälle att fördjupas i sin kristna tro, engagera sig i mission och utveckla sitt intresse för media och medieteknik.

Vill skapa engagemang för mediemission
Artiklar_citat_Glim2Utbildningen är på ett läsår, men eleverna är endast på skolan under cirka tio veckor på hösten och fem veckor på våren. Däremellan är de på sina respektive praktikplatser.

Vad sägs till exempel om att åka till Wien för att vara med och utveckla appar och webbsidor? Eller kanske arbeta med medie-strategi, genom att genomföra undersökningar om medievanor och framtidens medieteknologi? Eller att använda sin kreativitet för att rekrytera nya medarbetare?

Andra möjligheter som erbjuds är att vara med och utveckla TWR:s arbete med sociala medier i Bratislava eller att assistera ekonomiavdelningen i Barneveld (Holland). Eller varför inte klättra i radiomaster i Bonaire (Västindien) för att testa utrustning och samla in data eller arbeta med underhåll, felsökning och reparation av elektronisk radio-utrustning och mjukvara?

Vår förhoppning är att fler, genom detta nya samarbete, skall få upp ögonen och engagemanget för mediemission. Under sin tid utomlands kommer eleverna att få tillfälle att berätta om sina upplevelser genom till exempel artiklar i Noreanytt, och när de kommer tillbaka till skolan igen innan sommarlovet, ser vi gärna att de kommer ut till olika församlingar och delar med sig av sina erfarenheter.

Hur gör man då om man vill veta mer eller ansöka till utbildningen? Enklast är att gå in på Glimåkra Folkhögskolas hemsida (glimnet.se) och klicka sig fram till bibellinjens inriktning: Mediemission över alla gränser.