2017-06-22

Mission bland asylsökande

VTS

I en obekant miljö blir det enkla komplicerat. Frågorna är många. Över hela landet pågår aktiviteter för att ge hjälp och stöd åt flyktingar. Till dig som ger av din tid och ditt engagemang vill jag säga: Det går inte obemärkt förbi! Varje handling du som kristen utför i kärlek till dessa människor möts många gånger av förvåning, förundran och tacksamhet. Många församlingar får idag se ett ökat intresse för kristen tro bland asylsökande och nyanlända personer. Ibland händer det att Jesus själv uppenbarar sig för dem. Andra kan säga när de får veta att man är kristen, ”Spelar ingen roll, det är samma Gud. ”Det är just då man vill berätta om den Gud som kan förvandla liv. Men samtalet stöter på patrull då den ömsesidiga språkförståelsen sätter käppar i hjulet.

Vi såg behovet. Nu lanserar vi programserien Välkommen till Sverige (VTS) i en app som är gratis att ladda ner till telefonen. VTS innehåller 20 korta avsnitt. De tio första avsnitten tar upp sådant som kan vara bra att veta när man är ny i Sverige. De tio sista avsnitten handlar om Guds frälsningsplan med början i Gamla Testamentet. Programmet finns inspelat på arabiska, farsi och svenska. Avsnitten på farsi är anpassat så att även personer från Afghanistan med dari som modersmål kan förstå.

Inne i appen kan man skicka respons på sitt eget språk. Välkommen till Sverige är ett levande projekt som med tiden kan komma att förändras utifrån nya behov som uppstår. Vi tar gärna emot tankar och idéer.

Musikslingorna i den arabiska versionen har producerats av en professionell, kristen musiker från Syrien, nu bosatt i Sverige. Rösterna i programmet tillhör hans släktingar som flydde till Sydamerika. De har inte träffats sedan krigsutbrottet. När vi frågade TWR i Sydamerika om hjälp blev svaret, ”Det vill vi gärna göra. Vi har bett mycket för kristna i Europa och människor som är på flykt.” Nu smälter rösterna samman med musiken som är skapad i Sverige.

Var med och be för de som kommer att lyssna, och sprid gärna information om appen!

Kontakta oss om du vill sätta upp information om programmet på olika anslagstavlor där du bor. Vi skickar gärna affischer och visitkort på arabiska, svenska och farsi.

Tack till Gud och alla er som har gjort detta möjligt.

Maggan Johansson
(Artikeln publicerad i Noreas nyhetsbrev iFokus nr 3, 2017)