2012-01-13

Minusgrader & varmt

Russian ChurchTycker du det är kallt ute(?), föreställ dig då hur det kan vara på Sibirien. Där kan du vakna på morgonen och vara -44 grader och snö. Allt jag kan säga är ”brrrrrr…” men ändå är det varmt inomhus – en andlig värme hos alla dem som har tagit emot det glada budskapet om Jesus Kristus.

TWR Europas ledare för Ryssland, Ukraina och Vitryssland Johann Wiens delar sin upplevelse av en resa som gick till ett av de kallaste och möraste områdena i världen. Jag besökte en liten stad ca 150 mil norr om Transibiriska järnvägen. I den här byn finns det en kyrka med några lyssnare till TWR. Vi hade lite tid innan morgonens gudstjänst och pastorn föreslog att vi skulle besöka en pensionerad general från Röda armén.

När vi kom dit berättade mannen att han idag arbetar med att publicera en veckotidning i byn. Han är väldigt vänlig till kyrkan som kan publicera artiklar och reklam för deras evenemang i tidningen. Vi började sjunga ihop och pratade ganska omfattande om allt vad Gud har gjort.

Tårar började rinna längs hans kinder och han började berätta sin historia: ”…Jag växte upp som ateist. Jag hörde alltid att det inte finns någon Gud. Det var allt jag visste och trodde på. Jag kommer från den här lilla staden och nu är jag här igen eftersom jag återvände för att pensionera mig.” Han fortsatte berätta och dela sin historia. Speciellt nämnde han tre vänner som hade tillsynes omöjliga problem. ”…Den ena var beroende av alkohol, den andra av droger och den tredje var beroende av både alkohol och droger. De var hopplösa fall allihop. Där fanns ingen chans att de skulle förändra sina liv, men var och en av dem mötte Gud och deras liv förändrades totalt. Nu besöker de kyrkan regelbundet och man känner knappt igen dem. Jag vet nu, att Gud existerar och att han älskar mig och kan förvandla våra liv. Men jag har svårt att tro, skulle ni vilja med för mig?”

Under många år har TWRs sändare i Monte Carlo fått lysa upp, i det förmörkade Sovjetunionen, med Guds budskap. Tillsynes är Sibirien det ”kallaste” området. För närvarande producerar TWR program för ungdomar som bor i Sibirien och dessa sänds på lokala FM-stationer. Guds budskap om frihet behövs i Sibirien idag. Be att hjärtan kommer värmas upp genom evangeliets budskap om frälsning.