2018-04-23

Ledare för Women of Hope på besök i Sverige

Foto: Maggan Johansson

Norea har haft besök av Peggy Banks, verksamhetsledare och inspiratör för TWR Women of Hope International, Eeva Vähäsarja, regional Europakoordinator och Liisa Heinenen, skribent för SANSA i Finland.

Nybryggt kaffe, frukostbullar och ett samtal på Centralstationen i väntan på tåget som ska ta oss till Malmö efter några intensiva dagar i Stockholm. Vi pratar om betydelsen av att vara en del av ett större sammanhang.
    – Ofta är vi allt för fokuserade på vår egen organisation, våra ledare och vad vi själva gör, men detta gav mig en bredare förståelse för vad som händer i landet. Det gav många tankar om hur vi kan arbeta och be tillsammans, säger Peggy medan hon sätter ner kaffemuggen på brickan. Några dagar tidigare kom hon och övriga till Stockholm efter besök i Finland. Syftet var att få en liten glimt av behov och möjligheter i Sverige.

Livstycket i Tensta
Besöket på Livstycket i Tensta gav inblick i hur konstnärlig verksamhet kan kombineras med teoretisk undervisning i svenska, samhällskunskap och data för att stärka invandrarkvinnors självkänsla.
    – För mig var denna resa verkligen en möjlighet att se vad kvinnor gör här i Sverige. Att gå till stället där de tillverkar dessa små väskor och annat. Att få se organisationer som arbetar för kvinnor som inte direkt är kopplade till TWR Women of Hope, fortsätter Peggy då hon tänker tillbaka på besöket i Tensta.

Enheten i Kristus
Aster, en av ledarna för den eritreanska bönegruppen, mötte oss i Tensta som bara ligger en tunnelbanestation från Rinkeby, där mamma Nigisti bor. Hon hade tagit med sig den italienska julkakan, Panettone, som vi skulle få smaka hemma hos hennes mamma.
    – Det var också väldigt berörande att besöka den gamla mormodern. Att få höra hennes berättelse om varför hon kom hit, inflikar Eeva. Man kan tänka att Sverige är ett drömland, men det finns fortfarande svårigheter. Det är så stor skillnad mellan de olika kulturerna.

Själv har jag funderat en hel del på integration. Det handlar om att olika grupper ska beredas möjlighet att bli en del av vårt gemensamma samhälle och få känna tillhörighet. Det är viktigt. Men när vi sjöng ”O store Gud” på tigrinja, finska, svenska och engelska kunde jag inte låta bli att tänka på den speciella enhet som finns i Kristus. Vi är syskon i tron och vi kan be och sjunga tillsammans oavsett språk eller kulturell bakgrund.

Många härliga möten
I Betlehemskyrkan träffade vi den eritreanska bönegruppen som är med i Women of Hopes bönenätverk. Vi gästade även den växande iranska gruppen i Hammarbykyrkan. Det var inspirerande möten som gav oss både energi och framtidstro.
    – Vi fick möta nästa generations ledare i grupperna vi besökte. Unga kvinnor som ställde frågor, som hade idéer om hur man kan rikta sig till unga vuxna, tonåringar eller till sina barn, eller till studenter, fortsätter Peggy.
    – Det var underbart att få be tillsammans med kvinnorna, Att arbeta för integration mellan svenskar och invandrargrupper är rätt väg att gå, menar Liisa.

Och naturligtvis ville vi träffa Elise Lindqvist, ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”. Hon är en flitig förebedjare inom Women of Hope. Dessutom har hon under många år passat på att dela ut bönekalendern i olika församlingar när hon har berättat om S:ta Klara kyrkas utåtriktade arbete på Malmskillnadsgatan. Mötet med henne gjorde starkt intryck på våra besökare.

Sverige ur ett annat perspektiv
    – Sverige har alltid varit ett favoritland, berättar Eeva. I Finland tar vi alltid efter vad ni gör i Sverige. Det är sant. Vi ser dessa vackra svenska kvinnor och ser upp till er. Men jag såg något annat denna gång. Jag såg inte bara dessa fina kvinnor som går runt i sina vackra kläder. Jag fick veta om en annan verklighet när vi träffade Elise. För mig är det viktigare att säga att jag har träffat Elise än att säga att jag till exempel mötte kronprinsessan Victoria. Det var fantastiskt att höra hennes berättelse och om vad hon fortfarande gör. Hon är verkligen en ängel. Jag vet att när jag berättar om henne för TWR i Wien kommer de bli mycket uppmuntrade, säger Eeva ivrigt.
Några minuter kvar innan tåget ska gå och Peggy hinner dela ytterligare några tankar:
    – Det finns kvinnor, likt Elise, i andra delar av världen. Det påminner mig mycket om hur Women of Hope knyter samman hjärtan. Runt hela jorden är vi en bild av Guds kärlek. Oavsett var vi befinner oss förbinder det våra hjärtan till den sanning som Jesus själv säger, att han helar och ger oss ett nytt liv. Det kan fogas samman i alla länder inom alla områden i livet. Det är mycket uppmuntrande för mig. Jag tror att det är just det Women of Hope behöver göra. Över hela världen ska vi förmedla hopp över generationsgränserna.

Utrusta nästa generation
Att utrusta nästa generations ledare ligger Peggy varmt om hjärtat.
    – Det är mycket spännande att prata om vad ledarskap är och hur det ser ut. Vad utmärker kvinnor som har inflytande? Att få kvinnor att identifiera det i sitt eget sammanhang och i sina egna länder, och sedan uppmuntra kvinnor att bli ledare. Det ser olika ut i olika länder, men det handlar om att ena hjärtan i Jesus. Det är grunden för vad vi gör inom Women of Hope.
I TWR Women of Hopes femårsplan ingår en ledarskapsmodell, via internet. Vi planerar en ettårig bibelskola där kvinnor kan växa som ledare. Det finns många kvinnor i bibeln som har varit med och påverkat, inte bara Hanna. Min favorit är Maria Magdalena. Hon hade kärlek och en relation till Jesus. Hon förstod vem han var. Hon mötte Jesus vid den tomma graven då de andra killarna hade stuckit. Hon gav inte upp förrän hon hade funnit honom. Vi pausar vårt samtal och hastar vidare till tåget som ska ta oss till Malmö. För dagen efter är det dags för inspirationsdagen, ”Brinna, våga, leda utan att brännas”, där Peggy ska vara huvudtalare.

Maggan Johansson
(Publicerad i NoreaNytt nr1, 2018)