Tips från Norea Play: Krigen i Gamla testamentet av Olof Edsinger

15 december 2023 | Bibelprogram, Gräva djupt i tron, Tips från Norea Play

 

Med alla möjligheter att när som helst lyssna på eller se ett stort utbud av program  uppstår ett problem, i alla fall för mig: Det finns så mycket att välja på. Företeelsen att sätta sig ned för att koppla av och faktiskt välja något för att sedan aldrig komma till skott, har inträffat fler gånger än jag vill erkänna. Kanske känner du igen dig i det, kanske inte. Jag vill tipsa om ett program som jag bläddrat förbi många gånger på Norea Play men inte tidigare tittat närmare på. Krigen i Gamla Testamentet – ett försök att förstå, av Olof Edsinger. Hur ska vi förhålla oss till Gamla testamentets tal om krig och dödande i Guds namn? Går det över huvud taget att förstå dessa texter, och vad kan de i så fall ha att säga till oss i dag? Den frågeställningen är själva grunden till kortfilmserien Krigen i Gamla testamentet, baserad på boken med samma namn. Olof Edsinger är teolog, författare, opinionsbildare och sedan 2017 generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen, som producerat serien i samarbete med Damaris Norge. 

 

Den Gud jag känner är full av kärlek och nåd och gör ingen skillnad på människor. Vi skapades i Guds avbild och vi är alla hans barn. Gud är evig och oföränderlig. I Gamla testamentet finns det gott om exempel på där Gud tvärtom framställs som krigisk och barbarisk – är det samma Gud i Gamla testamentet som Nya testamentet? Frågorna som lyfts i serien är tunga och frågor som jag själv brottats med. Edsinger granskar hur Gud framställs i Gamla Testamentet och hur det förstås i ljuset av Nya Testamentets budskap om Guds kärlek och barmhärtighet. Han belyser också att dessa frågor ofta används för att kritisera kristendomens kärleksbudskap. En intressant aspekt av denna serie är att den inte bara förblir i det förflutna. Han använder moderna exempel och jämför dem med de bibliska texterna för att hjälpa oss att se relevansen och komplexiteten i dessa ämnen i dagens värld. 

 

Bokomslag: Krigen i Gamla testamentet

 

Denna programserie består av åtta avsnitt, med varierande längd mellan åtta och tolv minuter. Allt är filmat och klippt i lite olika vinklar för att få rörelse i videoklippen, där det genomgående är Edsinger som står och talar, men det går likväl bra att lyssna till. Personligen föredrar jag att se på videon också då budskapet förmedlas starkare på så vis. Det märks att han är en van talare där han skickligt använder retoriska grepp, konstpauser, miner och kroppsspråk vilket ger ett förtroendeingivande intryck. I vissa avsnitt uppmanar Edsinger till att förbereda sig genom att läsa vissa bibeltexter i förväg, eftersom han ger djupgående kommentarer och analyser av dessa. Fastän avsnitten är relativt korta tog det mig tid att lyssna igenom hela serien då jag behövde läsa om bibeltexterna eller lyssna på delar av avsnitten igen med lite tid emellan för reflektion. Det är inget att ha på i bakgrunden utan det gäller att vara helt närvarande och fri från distraktioner. Även om det är olika frågor och karaktär på avsnitten väver Edsinger skickligt in den röda tråd som binder ihop hela serien till en tankeväckande och utmanande resa i ämnet. 

 

blank

Bild: Rod Long, unsplash

 

För dem som är intresserade av att fördjupa sin förståelse av Bibeln och som vill brottas med några av de tyngre frågorna i kristendomen, är Krigen i Gamla Testamentet med Olof Edsinger att rekommendera. Dess grund i Edsingers bok med samma titel ger dig ytterligare möjlighet att fördjupa din förståelse. Så varför inte ta några minuter av din tid och låta Olof Edsinger guida dig genom dessa komplexa och tankeväckande ämnen? Det är en resa som kommer att utmana och berika din tro på nya sätt. Du finner Krigen i Gamla Testamentet på Norea Play.

 

Skribent: Scott Bennett

Sök efter kategori