2014-12-17

Kortfilmer från SAT-7 vinner priser

Två kortfilmer, A Dress och Braids som båda producerats av SAT-7 har under hösten fått pris i två olika filmfestivaler. Båda filmerna främjar kvinnors rättigheter och ökar medvetenheten om desociala utmaningar de står inför i vardagen

– Mot bakgrund SAT-7:s uppdrag att försvara de svaga och vara en röst för de röstlösa valde vi att producera dessa kortfilmer som på ett tydligt sätt visar och hjälper förtrycka kvinnor att försvara sina grundläggande rättigheter, säger Farid Samir, Ledare för SAT-7 Egypten

Farid Samir är dessutom den som varit producent för de båda vinnande kortfilmerna A Dressı (Fostan på arabiska) och Braids (Dafayer på arabiska).

Sat-7 film

Foto: SAT-7

Vid filmfestivalen Youssef Chahine i Egypten prisades filmen A Dress för bästa film och bästa skådespelerska. Filmen har ett manus som tar upp kvinnans kamp i en väldigt mansdominerad kultur i Mellanöstern. Den kvinnliga
huvudrollen spelas av Zienab Gharieb och karaktären hon spelar är en ung tjej som vill ha sin frihet och klä sig som hon vill. Tillslut handlar dock filmen mer om attityder bland människor snarare än vad kvinnor får klä sig i eller inte.

– Jag vill berätta för lla kvinnor att aldrig ge upp utan att försvara sina borgerliga och mänskliga rättigheter, säger Albert Makram, filmens regissör och manusförfattare.

En kvinnas dilemma
Den tredje utmärkelsen gavs vid den nionde upplagan av Nouacchott kortfilms Festival i Mauritanien. Det var Salma Hassan som prisades för sin ledande roll som Wedyan i kortfilmen Braids. Den handlar om en vanlig tjej som drömmer om att vara fri från de förtryckande sociala begränsningar som finns i hennes gemenskap, typexempel är hur en kvinna är tvungen att fläta sitt hår. Filmen fokuserar på Wedyans kamp mellan att omfamna sin egen äkta feminina identitet eller anpassa sig till samhällets krav på en kvinnas identitet.

– SAT-7 brinner för att stå upp för dem som är i fångenskap. Vi anser att det är en legitim rättighet för arabiska kvinnor att fritt få utrycka sina åsikter, känslor och drömmar. Det var mot den bakgrunden som vi valde att producera den här filmen, säger Farid Samir.

TV:n används för att framkalla social förändring
– Jag är mycket stolt över dessa priser. Det är inte den första gången teamet i Egypten fått liknande priser och det är säkerligen inte de sista. Grattis till teamet och till alla som är verksamma inom SAT-7. Jag vill också gratulera alla våra tittare eftersom dessa två filmer ger goda personliga historier som många kvinnor och flickor kan och kommer att lära sig av, säger Rita Elmounayer. Ledare för de arabiska kanalerna.

Filmerna kan du se genom att klicka på länkarna under:
A Dress (kortfilm)
Braids (kortfilm)