Vittnesbörd från Karakalpakstan

4 september 2023 | Centralasien, Vittnesbörd

I en rapport från TWR om sitt arbete under 2023 i Karakalpakstan (region i Uzbekistan) får vi höra vittnesbörd från människor som, kanske för första gången, kommit i kontakt med Guds ord. Andra om hur de använt TWRs resurser för att dela evangeliet i vardagliga situationer. Karakalpakstan är med alla mått mätt en ytterst avlägsen plats – inom sitt Uzbekistan allra längst till väster – inklämt mellan Kazakstan och Turkmenistan åt alla andra vädersträck. Det är ett område stort som södra delen av Sverige med 2 miljoner invånare. Den etniska, kulturella och religiösa sammansättningen av invånarna är mycket varierande. På många ställen i Centralasien, Karakalpakstan inkluderat, är det inte tillåtet att äga en Bibel. Att ertappas med en Bibel eller ens referenser till bibelverser kan ge ödesdigra konsekvenser. Kristna begränsas, förföljs och riskerar straffas hårt för sin tro. Kvinnor har en underlägsen och utsatt position där de förväntas tiga, betjäna sina män och ta hand om familjen.

 

Det är en utmaning att bedriva evangelisation i området som kräver finess och nytänkande. Soldrivna radioapparater har visat sig vara en framgångssaga i regionen då de inte direkt kan förknippas med kristendomen. Många vittnar även om att de är mycket praktiska i regionen. Det finns andra svårigheter med att sprida Guds ord i området förutom förföljelse som radioapparaterna visat sig överkomma som till exempel att det är låg läskunnighet, många äldre har svårt att läsa, tillgång till belysning på kvällar och nätter.

 

TWR sprider radioapparater i regionen och sänder 5 program på Karalpakstanska genom sin mediumvågssändare: Radio Bibel Project (15 min, 3 dagar i veckan), Women of Hope (15 min, en gång i veckan), Springs of Living Water (15 min, en gång i veckan), The Way of Righteousness (15 min, en gång i veckan), The Christian Home (15 min, en gång i veckan).

Vittnesbörden är anonyma och bilder pixlade för att skydda identiteterna på personerna som vittnar. Bilder på personer som inte är pixlade är hämtade online och har ingenting med vittnesbörden att göra.

 

Foto: TWR

 

Vittnesbörd – “Hej, jag arbetar som husmålare. Under tiden jag jobbade i en by fick jag möjligheten att dela evangeliet med några av byborna. När jag började tala med dem om Bibeln blev de intresserade. Några av dem är gamla och kan inte längre läsa. Men de har en stark vilja att lyssna. Så jag beslöt mig för att skaffa en radiomottagare åt dem. En av de gamla kvinnorna jag träffade har en 90 år gammal far. Hon är det äldsta barnet i hennes familj. En dag tog hon med sig radion och gick till sin fars hus där hennes yngre syskon också var samlade. Hon satte på mottagaren och satte den nära hennes far och alla lyssnade. När hennes far hörde Guds ord kände han lättnad och uttryckte att Guds ord var gott. Det är en välsignelse att Guds ord når även de mest avlägsna platser. Nyligen blev jag tillfrågad om ännu ett jobb i byn. När vi träffades igen berättade kvinnan att hon bär med sig radion överallt och lyssnar regelbundet. Hon nämnde även att hennes yngre systrar besöker henne ibland för att lyssna på radion och att de vill fortsätta göra det i framtiden.”

 

Nukus – regionhuvudstad i Karakalpakstan (Foto: Ds02006, CC)

 

Vittnesbörd – “Tack till alla individer som skapat och arbetar med denna organisation; Gud välsigne er. Ända sedan vi fick radiomottagaren har Guds Ord ekat i varje skrymsle av vårt hem. Förr kunde jag bara höra Guds ord när någon läste högt ur Bibeln för mig. Nu kan jag lyssna på Guds ord när jag vill. Sedan vi börjat lyssna på radion hemma har vår familjedynamik förändrats och våra attityder gentemot varandra också. Min brorsons omvandling skänker mig stor glädje, särskilt eftersom han bor i Karakalpakstan. För ungefär två år sedan fick han en radiomottagare och har sedan dess varit en hängiven lyssnare. Under denna tid har hans andliga tillväxt varit anmärkningsvärd och jag kan ana smörjelsen på honom. Från hans flitiga lyssnande har han lärt sig mycket från Bibeln och är nu en uppmuntrande andlig källa åt hans familj som han tjänar flitigt. Radion har varit till stor nytta för vår familj, särskilt vår dotter. Den har bidragit till vårt andliga upplyftande. Vi är djupt tacksamma för er och vi ber att vår himmelske Fader ger er rikliga välsignelser.”

 

blank

Bild: Forza Ali Sherka, unsplash

 

Lyssnarberättelse – “Nyligen lyssnade en av våra systrar på radiovittnesbörd och upplevde att bli fylld av den Helige Ande. Detta har stärkt hennes tro och hon har nu mod att lyssna på radion framför hennes make och barn. Till och med när släktingar hälsar på sätter hon på radion. De lyssnar också till Guds ord och lär sig sanningen om Jesus Kristus. Några av dem har tagit emot Jesus i sina hjärtan. I min familj lyssnar vi också på radion. Min 10-årige son, som inte läser Bibeln, gillar att lyssna på Guds ord genom radion och delar med sig av vad Gud lärt honom med oss. Han ger många korrekta svar under våra frågesporter från allt han lär sig genom radion. Det skänker oss enorm glädje. Han gillar särskilt att lyssna på kristna låtar på radion. Må er evangelisering fortsätta bära riklig frukt att sprida hopp. Vi uppskattar djupt effekten av eran tjänst har när vi vittnar om många troende som stärks andligt genom radioprogrammen. Må Gud välsigne er rikt.”

 

blank

Foto: TWR

 

Lyssnarberättelse – “Jag får mycket stöd från era program. Vart jag än går bär jag med mig radion i min väska. Nyligen reste jag långt hemifrån till Uzbekistan, min födelseplats. Att lyssna på radion när jag reser är mycket smidigt. Att bära en Bibel kan vara farligt och lite obekvämt, just därför visar sig radion vara mycket praktisk. Vad jag än gör för något där hemma sätter jag alltid på radion och lyssnar på programmen som ger mig stor uppmuntran. Jag läser Bibeln och lyssnar på era program. Det är en underbar upplevelse.”

 

blank

Foto: Joel Heard, unsplash

 

Lyssnarberättelse: Kära evangelister,  jag vill uttrycka min tacksamhet från botten av mitt hjärta till er för radiomottagarna. De har visat sig vara mycket effektiva. I vår kyrkogemenskap har vi äldre troende som har svårt att läsa Bibeln. Dessutom finns det troende som av olika anledningar saknar möjlighet att läsa Bibeln. Att dela ut mottagarna till dem skänker enorm glädje och när de lyssnar på Guds ord förändras deras liv för alltid. Vi har individer i vår församling som möter fysiska begränsningar som hindrar dem från att läsa, såväl som de som är synskadade. Likaså finns det människor som lever ett hektiskt liv och därför kämpar för att avsätta tid för bibelläsning. Av dessa anledningar är radiomottagarna ovärderliga för oss. De hjälper oss inte bara att upprätthålla våra andliga liv utan hjälper oss också till vår andliga tillväxt, eftersom de gör det möjligt för oss att inte bara läsa utan också lyssna på Guds ord. ”Det är värt att notera att nya och unga troende ofta känner sig oroliga för att ha fysiska biblar i sina hem. För dessa individer tjänar radiomottagarna ett stort syfte i deras andliga resa. Genom att lyssna på Guds ord får de stor kunskap och en del försöker till och med dela evangeliet med sina släktingar. Våra äldre kvinnliga troende använder radioapparater under sina sammankomster vilket gör att Guds ord kan nå icke-troende också. Dessa äldre kvinnor är inte alltid väl insatta i bibelkunskap på grund av deras oförmåga att läsa, vilket gör radion till ett viktigt verktyg för dem. De lyssnar aktivt, vilket hjälper deras andliga tillväxt. De får förtroende att dela Guds ord med andra.

 

blank

Foto: Pekka Tamminen (CC)

 

Vittnesbörd: För en tid sedan delade vi evangeliet med en man och han tog emot Jesus Kristus. Jag gav honom en radiomottagare så att han och hans familj kunde lyssna på radioprogram på kvällarna. Han berättade för mig att på grund av hans sjuka mor, var de tvungna att släcka ljuset på natten, vilket gjorde det svårt för dem att läsa Bibeln. Men nu  är de tacksamma för att de kan lyssna på Guds ord på kvällen. Varje gång jag besöker dem har de många frågor om vad de har hört och jag hjälper dem att förstå budskapen. Det ger mig ofantlig glädje att bevittna deras andliga tillväxt eftersom jag gått igenom en liknande upplevelse själv. Att bevittna deras tillväxt påminner mig om min egen andliga resa.

 

blank

Foto: Joel Heard, unsplash

 

Vittnesbörd: Det finns en kvinna i vår by som kommunicerade med sin mans kristna släktingar via telefon och kom till tro. Hennes man och hans föräldrar är icke-troende. Hennes mans mormor var sjuk med något liknande stomatit. Hennes mun var täckt av sår och hon kunde inte äta. Hennes syster dog av denna sjukdom, så hon var väldigt rädd och barnen var också rädda att de skulle förlora sin mamma. Så denna mormor kom till vår gemenskap där vi evangeliserade och bad för henne.. Det slutade med att hon ropade på Jesus. Svärdottern frågade henne hur hon mådde och hon sa att efter att troende bad för henne i Jesu namn, kände hon sig mycket bättre. Hon var okej med att hennes svärdotter bad och läste Bibeln.  Sedan ville deras familj hemma planera en tacksägelse till förfädernas andar för sin mammas helande. Men den här unga kvinnan, deras svärdotter, var emot det. Hon höll inte med dem eftersom Jesus hade botat deras mormor, inte förfädernas andar. Hennes svärfar blev förbannad, skällde ut henne och ringde sedan hennes föräldrar. Tillsammans bestämde de sig för att ta henne till häxorna för att bli uppläxad och avsäga sig Jesus. Då sa den här mormorn till sin dotter att ringa mig så jag gick och hälsade på dem. Jag hälsade på dem och för första gången såg jag denna unga kvinnna som så djärvt bekände Jesu namn. Hon är en svag, ung kvinna. Familjemedlemmarna samlades och alla började skrika och förbanna oss. Vi försökte behålla lugnet, men till slut var vi tvungna att lämna huset. Innan jag gick kramade jag kvinnan. Alla tittade så de kunde inte säga något till henne, men vi stöttade henne så gott vi kunde. Tio dagar senare kunde hon ringa från sin mans telefon medan han sov (Hennes svärföräldrar hade tagit hennes telefon så att hon inte kunde kontakta oss). Hon sa snabbt: ”Syster, ditt besök den dagen gav mig styrka. Jag vet att jag inte är ensam. Gud själv är med mig och du är min andliga familj. Även om de dödar mig kommer jag inte att förneka Jesus.” Innan denna stora skandal, lyssnade hon på familjeprogrammen och på Spirit Filled Life. Hon kom ihåg hur programmen stärkt henne och hon tog in varje ord hon hörde som en svamp.  ”En månad gick. Alla i hennes hem hade lugnat ner sig och det finns inget sätt att kontakta henne. Men vi stöttar henne alla i bön. Hon hade hört att hennes tro skulle stärkas genom dop och hon ville verkligen bli döpt. Men eftersom hon inte får lämna hemmet så försäkrade vi henne om att Herren ser henne. Och tiden kommer då hon kommer att kunna gå på gudtjänsten och blir döpt.

 

 

Sök efter kategori