2012-01-04

Markus på romani

MikrofonÄntligen(!), har romer boende i södra Serbien fått en publicerad version av Markusevangeliet. Sedan innan finns redan Matteus- och Lukasevangeliet översatt och under första halvan av 2012 kommer även Johannesevangeliet att bli översatt. Det är Serbiska Bibelsällskapet som står bakom utgivningen. Än så länge ses utgivningen som en test fas för att se hur romerna i detta område tar emot översättningen och för att se att språket är korrekt. En process som är nödvändig eftersom romani, som är det språk som romer talar, består av många olika dialekter.

Glädjen stannar inte här, utan evangelierna kommer även att läsas in, vilket kommer att vara till stor hjälp eftersom många romer är analfabeter. En av översättarna heter Šerif Bakić, som också är pastor i en kyrka i staden Leskovac i södra Serbien, har byggt en liten studio för att kunna spela in evangelierna på dialekten Romano-serbiska. Till hjälp har han lokala medlemmar i kyrkan.

Målet är att dessa inspelade bibelböcker ska läggas in på en solcellsdriven radio som sedan kommer delas ut till människor i Serbien. En satsning under 2012 för att nå romer med det glada budskapet om Jesus.