2018-05-14

Jesus är i mitt hem

Foto: Pixabay

”Ja, dela ditt bröd åt den hungrige skaffa den hemlösa en boning… Då skall Herren svara när du åkallar honom. När du ropar, skall han säga: ’Se här är jag’.”
Jes. 58: 7, 9

Lena* och jag fann varandra vid en frukost efter en veckomässa. Under hösten har hon, tillsammans med några andra kvinnor, varit med i en samtalsgrupp som har lyssnat på programmet Hannas Café.
    – Jag har egentligen alltid varit troende, men kom bort från kyrkan. Jag blev påverkad av mannen jag var gift med och senare min sambo. Jag studerade buddism och kom ifrån kyrkan. Jag brukar säga, ”Jag var ute på en lång resa, men nu har jag kommit hem igen.”

Lena tycker att det har varit mycket intressant att höra berättelserna i Hannas Café. Hon säger:
    – Programmet skildrar olika människoöden. Tron har räddat dem från mycket. De fick glädje i sina liv trots alla svårigheter. Det var jättefina program. Hon växte upp i en tvårumslägenhet i Malmö tillsammans med sina föräldrar och syskon.
    – Vi flyttade in 1956. Mina föräldrar tyckte att det var himmelriket eftersom vi fick varmvatten, inomhustoalett och elspis.

Under hösten har två ensamkommande tonårspojkar flyttat in i hennes tvårummare. Själv sover Lena på soffan i vardagsrummet och tycker inte det är något speciellt märkvärdigt med det. Både hon och pojkarna är vana vid trångboddhet.
    – Det är en sådan glädje att ha dem. De kallar mig mormor. Pojkarna hjälper mig att både städa och handla. Lena har lyssnat på programmet Välkommen till Sverige tillsammans med sina afganska ”barnbarn”.
    – När vi satt vid middagsbordet på kvällen spelade vi upp programmet. Killarna tyckte att det var jätteintressant. De hörde talas om Jesus i Iran och tror att han lever. Han väckte döda till liv och gjorde människor friska. Sedan pratade vi om den där berättelsen när Jesus säger till mannen som ligger på sängen, ”ta din säng och gå”.

Från buddistisk filosofi till Jesus. Det är viktigt för Lena att prata med Jesus om allt.
    – Jag ber både morgon och kväll. Jag får hela tiden bekräftelse på att Jesus är i mitt hem.

*Namnet är ändrat

Maggan Johansson
(Publicerad i iFokus nr 3, 2018)