2016-07-20

Guds omsorg i en bönesjal

Untitled design (8)

Projekt Hanna vill inspirera till bön för kvinnor som har det svårt. Möt några personer som upptäckt ett nytt kreativt sätt att be och förmedla Guds omsorg – genom att träffas och sticka bönesjalar. 

En artikel i en tidning väckte min nyfikenhet. Där kunde man läsa att i Torestorps pastorat stickar man bönesjalar till personer de önskar ska få uppleva Guds kärlek och helande. Initiativtagare är Emma Josefsson, som är diakon i församlingen. Hon fick idén när hon sökte efter information om kreativ bön på Internet. Jag kontaktade Emma för att få veta mer. När vi samtalat en stund undrade jag om vi fick sprida idén inom Projekt Hannas bönenätverk. Hon ställde sig positiv till detta.

Sjalen växer fram under bön

Vad är då en bönesjal? Det är en stickad sjal som är tillägnad någon som behöver omsorg och förbön. Under sjalens framväxt har den som stickat bett i tystnad för denna person. När en sjal är klar får övriga i gruppen veta vem det gäller. Därefter ber man tillsammans för den som skall få gåvan.

Att ha något i händerna när man ber är inget nytt. Ökenfäderna vävde korgar samtidigt som de ägnade sig åt bön och meditation. För någon kan det vara ett sätt att stilla sina tankar och bli mer fokuserad. Emma berättade att en bönegrupp träffas sex gånger för att sticka och be. När det är dags att starta upp en ny omgång bjuder man in nya deltagare.

Gemenskap i tystnaden

Under vårterminen har vi varit sju personer som har träffats hemma hos varandra. Först fika och sedan bön. Någon i gruppen ansvarar för en kort inledning och delar några valda verser ur bibeln. Därefter en kort gemensam bön då vi inkluderar Projekt Hannas bönekalender och ber för kvinnor i världen. Sedan är det dags att sticka och be under tjugo minuters tystnad.
– Jag kände mig så priviligierad när du undrade om jag ville vara med. Jag blev så uppmuntrad, berättar Gerd. Vi sitter i Britta-Lenas vardagsrum och har avslutat den tysta bönen. Samtalet kommer att handla om hur vi upplever denna form av bönegemenskap.
– Jag tycker att det har påverkat mitt böneliv. Jag längtar efter stunder då jag bara kan ta fram min stickning och sätta mig och be, säger Malin som är inne på sin andra bönesjal. För stickat har vi gjort även mellan träffarna för att sjalarna ska bli klara i tid.
– Den tysta bönen är oerhört värdefull. Det är en gemenskap i tystnaden. När man upptäcker tystnaden tillsammans är den sammansvetsande, infogar Inger.

Guds kärlek som en sjal

En av deltagarna i gruppen har redan gett bort en sjal. Hon berättar vad personen sa till henne: ”När jag har det jobbigt går jag och hämtar sjalen. Då påminns jag om att jag är omsluten av böner.”
– Det är nog ganska många som känner sig osäkra när de ska be högt. Jag tycker den här formen passar mig utmärkt. Jag känner mig inte som en bönemänniska, men jag älskar att sticka. Så jag tycker att det här känns mycket bra, konstaterar Nina.

Så börjar vi prata om varför man ska utöka med en maska i början av varvet istället för i slutet och varför grövre stickor är att föredra.

Det är näst sista gången vi träffas och flera sjalar är klara. Kvällen börjar lida mot sitt slut.
– Så många bönetimmar det ligger i dessa sjalar, utbrister Malin. Vi lägger våra händer på sjalarna och ber högt tillsammans för de personer som sjalarna är ämnade för. Birgitta har skrivit texten på kortet som bifogas med gåvan, ”Guds kärlek som en sjal om Dina axlar! Gud hör bön! Under bön är denna sjal stickad! Låt den värma Dig och glädja Dig!”

Nya grupper på gång

Innan vi tar på oss ytterkläderna och försvinner ut i den kyliga vårkvällen säger Gerd hemlighetsfullt:
– Jag har kommit på ytterligare en person som jag vill sticka en sjal till.

För en fortsättning kommer det att bli. När vi startar upp nästa omgång hoppas vi att fler vill vara med så att vi kan dela gruppen. En del av oss kommer att bjuda in till nya grupper. På så sätt sprids och förmeras bönegrupperna.

Vi hoppas att du har blivit inspirerad att själv sätta igång en grupp genom att läsa om bönesjalen. Hör gärna av dig, så berättar vi mer om hur det går till. Och glöm inte, att tillsammans med Projekt Hannas tusentals förebedjare, be för de kvinnor som inte själva kan göra sina röster hörda i denna trasiga värld.

Maggan Johansson
(Artikeln publicerad i Noreanytt nr 2, 2016)