2016-03-30

Försoningens röst hörs i Ukraina

Untitled design (3)

Ukraina är ett land i kris. I spåren av inbördeskriget växer förtvivlan, bitterhet och oförsonlighet. Genom programmet Reconciliation for Ukraine vill TWR Ukraina förmedla hopp och framtidstro.

Oroligheterna startade för snart två och ett halvt år sedan. Till en början handlade det om att den dåvarande presidenten Janukovitj valde att närma sig Ryssland istället för EU. Efter tre månader fick de omfattande protesterna, som utbrutit på Självständighetstorget i Kiev, en våldsam upplösning. Presidenten flydde och avsattes och en ny Europavänlig regering tog över.

Nu reste sig istället befolkningen i östra delarna av Ukraina, där det bor många ryssar. De uttryckte sitt stöd för Ryssland, som inte var sena med att svara. Snart hade Ryssland annekterat Krimhalvön.

Med en försvagad regering i Kiev såg samtidigt ryssvänliga rebeller sin chans att utropa egna republiker i östra delarna av landet, med städerna Donetsk och Luhansk i centrum.

Den politiska konflikten i Ukraina har även religiösa aspekter. Rebellerna i öst tillåter bara rysk-ortodoxa kyrkan i sitt område, vilket gjort att många protestantiska kristna förföljs, en del har även dödats. Många kyrkor har antingen blivit konfiskerade eller förstörda.

Ukraina är ett land i kris. En och en halv miljon människor har tvingats lämna sina hem. I spåren av inbördeskriget har ekonomin rasat. Många har förlorat sina jobb och kriminaliteten växer. I nuläget finns inte heller något som tyder på att konflikten är nära en lösning. Ukrainas nuvarande president Porosjenko har nämligen sagt att han skall göra allt under 2016 för att återta de ockuperade områdena.

Trotsade faror för sin dyrbara radio

En av alla personer som tvingats på flykt inom landet är Anna (som egentligen heter något annat). Hennes bostad blev totalförstörd i ett bombnedslag. Men, strax efter att hon flytt återvände hon till spillrorna av sitt gamla hus. Hon var bara tvungen att hämta en ägodel som hon inte klarade av att leva utan – sin radio! Det fanns nämligen ingen sådan i hennes nya hem och hon plågades över att inte kunna lyssna till sina favoritprogram från TWR. Hon var beredd att utsätta sig för fara för att få tillgång till en radio.

– Denna berättelse rörde oss till tårar, säger Olesya Vasylenko, som arbetar för TWR Ukraina. Vi berättade den för varandra, tackade Gud och sa att den kvinnan måste vara trofast, som får för sig att göra något sådant. Hon återvände inte till sitt hem för att hämta kläder eller ens mat… Hon återvände för att hämta sin radio för att även i fortsättningen kunna få andlig näring.

Vill berätta om hoppet i Jesus

Annas berättelse är ett gripande exempel på den roll som TWR:s radiosändningar ofta spelar i lyssnarnas dagliga liv – en roll som förstärks i kristider. Sedan 2014 har TWR Ukraina sänt ett program med titeln Reconciliation for Ukraine. Man vänder sig till människor, som på grund av konflikten i landet, lever med bitterhet och oförsonlighet och förlorat hoppet och framtidstron.

– Detta projekt syftar till att hjälpa dem att finna hoppet igen genom försoningen med Gud och att få styrka av honom att kunna förlåta. Vi vill hjälpa dessa människor att finna hopp i Jesus, säger Olesya.

Programmet har fått ett väldigt positivt mottagande och betyder mycket för många lyssnare, vilket följande respons är ett exempel på: ”Tack så mycket för att ni talar om händelser i mitt land, och om hur vi skall reagera på dem, hur vi skall agera, hur vi inte skall falla i förtvivlan. Detta är så viktigt för oss.”

Program väcker längtan att få hjälpa

TWR sänder också ett program, där man genom ögonvittnesskildringar vill berätta om hur livet är för de kristna i de östra delarna av landet. Dessa radiosändningar har gjort människor i andra delar av Ukraina medvetna om förhållandena och behoven i de krigshärjade områdena, med följden att folk kommit för att erbjuda ekonomisk hjälp, mat, kläder och även boende för flyktingar.

I ett konfliktfyllt land som Ukraina, där bitterhet, hat och hämndbegär riskerar att växa och få katastrofala konsekvenser, är TWR:s program så viktiga. I ord och handling vill man visa på en alternativ väg, där försoning är nyckelordet.

Håkan Giselsson
(Artikeln publicerad i Noreanytt nr 1, 2016)