2012-06-05

Förföljelse i Centralasien

CentralasienFörföljelse spelar en stor roll för troende i Centralasien. Våra Bröder och Systrar får ofta uppleva svår förföljelse och det gör det nästan omöjligt för dem att skriva brev. Även om vi inte tar emot många brev, är det fortfarande vår uppgift att ge dessa människor andlig vägledning och uppmuntran. Här kommer en respons som vi fick nyligen:

När jag skriver till er i detta nu, upplever jag en stor smärta inombords. För inte så länge sedan fick vi en kopia av Nya Testamentet och ett kassett band. Vi (jag och mina två söner) lyssnar till kassetten varje morgon. Jag hade också de tre breven jag fått från dig när vi brevväxlade. Allt detta höll jag för mig själv.

 Tyvärr kom tre personer till mitt hem nyligen, en från kommunen och två från Domstolen. De bröt sig in i min lägenhet och började söka igenom den utan att förklara varför. Sen skrek de till mig ”Visa oss alla böcker som du läser!” Jag tog fram alla böcker och mitt ibland dem låg Nya Testamentet. De började genast att förhöra oss och fråga ut oss om var vi fått böckerna ifrån. Jag ville inte ljuga för dem utan sa att det var människorna på radion som skickat dem. När de var färdiga tog de med sig allt och förde oss till Domstolen. De pratade, skällde och skrek åt oss. Vi fick betala en hög böter och ingenting av det de tagit fick vi tillbaka. Vi blev släppta med restriktionen att vi inte skulle fortsätta ha kontakt med er längre. Jag är väldigt besviken och frustrerad. Må Gud bevara er!”

Det här brevet tog vi emot strax efter domslutsförhandlingen. Det är så givande att sända Guds Ord via radiovågor, att få så frö och veta att Guds löften är sanna: Liksom regnet och snön faller från himlen och inte återänder dit, förrän det har vattnat jorden och gjort den fruktbar och ger säd till att så och bröd till att äta så skall det vara med ordet som går ut från min mun. Förgäves skall det inte vända tillbaka till mig utan att ha verkat vad jag vill och utfört det vartill jag har sänt det ut. Jes 55:10-11

TWRs arbete i Centralasien startade år 2000. Det finns för närvarande två kontor (inspelningsstudior) i regionen. TWR sänder program i 4,5 h varje dag på 10 olika språk som talas i Centralasien. Radioprogram är ett utmärkt sätt att nå både yngre och äldre generationer i den här regionen.