2013-07-23

Finns hopp för Syrien?

Foto: E. Arrott/VOA

Foto: E. Arrott/VOA

Kriget i Syrien blir allt värre. Varje dag kommer nya rapporter från området om dödade människor, om svält och om hur rekordmånga är på flykt undan striderna. Vi får höra hur omvärlden verkar i det närmaste helt paralyserad och oförmögen att vare sig få till stånd diplomatiska förhandlingar mellan parterna eller få in den hjälpinsats i landet som så desperat behövs för att lindra svårigheterna hos de drabbade.

Var finns hoppet om en fredlig lösning? Och vad kan vi kristna i Sverige göra för att hjälpa de drabbade i kriget?

Foto: OSEPH EID/AFP/GettyImages

Foto: OSEPH EID/AFP/GettyImages

Efter två års krig har mer än 100 000 människor dödats i Syrien. Dödsantalet ökar dessutom med 5000 varje månad. Inte sedan kriget mellan Eritrea och Etiopien mellan 1999 och 2001 har världen upplevt en så blodig konflikt som denna. Än värre är den enorma strömmen av flyktingar ut ur landet. Enligt FN har inget annat krig på 20 år tvingat så många människor att lämna sina hem. Bara i grannländerna bor nu nästan 2 miljoner syrier på flykt, och ett stort antal har även flytt till andra områden inom det egna landet.

Krigen i Syrien är en av de största humanitära katastroferna på många år!

Samtidigt arbetar flera organisationer för att tända ett ljus av hopp för de som befinner sig mitt i krigets förtvivlande mörker. En av dessa är TWR som har börjat sända programmet Hope for Syria; ett 30-minutersprogram som sänds dagligen på arabiska.

Programmet sänds live för att bjuda in lyssnare att interagera med programledarna”, säger TWR’s ansvarige för arabländerna, vars namn hålls hemligt av säkerhetsskäl. ”Det är först och främst för att hjälpa människorna som drabbats av den Syriska tragedin att förstå hur vi bryr oss om dem, och att de kan fråga om förbön och söka tröst och stöd genom att prata med våra programledare”.

TWR behöver hjälp för att kunna fortsätta sina sändningar! Genom att ge en gåva till Norea kan du vara med och stötta deras arbete.

Bli månadsgivare genom att fylla i en autogiroblankett och på den ange ”Mellanöstern” som ändamål. Du kan också ge en gåva direkt på vår hemsida och där välja ”Mellanöstern” i listan över ändamål.

Gud välsigne dig och din gåva!