PROJEKT #48

POWER IN PERSECUTION I CENTRALASIEN

 

Regionen

Centralasien består av Kazakstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgizistan och Tadzjikistan. Alla fem är tidigare sovjetstater. Islam är den dominerande eller totalt dominerande religionen i alla dessa länder och i flera av dem är de kristna förföljda. Endast Kirgizistan finns inte med på World Watch List 2021.

Språk-/folkgränserna stämmer inte helt med nationsgränserna, så talare av respektive språk, inklusive minoritetsspråk, finns ofta spridda i flera länder. Den centralasiatiska versionen av ryska talas av de allra flesta, men är inte förstaspråk för majoriteten.

Programmet

Power in Persecution (Kraft under förföljelse) är ett program utvecklat i Centralasien med vittnesbörd och bibelundervisning om att leva som kristen. Varje avsnitt är 15 minuter långt och sänds på radio via mellanvåg en gång i veckan. Programmet går också att lyssna till via webbplats, tjänsten Telegram och egen mobil-app. Detta och andra program sprids också off-line via MP3-spelare, USB-stickor och SD-kort.

För närvarande produceras och sänds programmet på uzbekiska (över 33 miljoner talare, majoritetsspråk i Uzbekistan, stort minoritetsspråk i Afghanistan, betydande minoritetsspråk i Tadzjikistan, Kirgizistan, Kazakstan och Turkmenistan).

Få ett smakprov av programmet här.

Se Trans World Radios webbplats.

Aktuellt

Den evangeliska kyrkan växer i Uzbekistan och nya församlingar startas. I en stad har en kyrka till och med blivit registrerad och har därmed juridisk rätt att verka. Det är dock flest ryssar som nås och inte så många uzbeker. Nyligen har en uzbek utsetts till biskop. Detta tolkar TWR som att det finns mogna och modiga kristna bland uzbekerna. Verksamheten når också in i Afghanistan. Nyligen tog sig tio afghaner över gränsen för att bli döpta av de uzbekiska bröderna. Man håller fortsatt kontakt.

Från Turkmenistan säger rapporterna att de kristna växer i förföljelsen. Utsattheten får dem att röra sig närmare Gud och växa andligen. Att ha gräns mot Afghanistan är ett orosmoment och böneämne.

 

Ge en riktad gåva till detta projekt genom att märka din gåva med ’48’.

BLOGGINLÄGG OM CENTRALASIEN