2012-03-15

Bibeln som en gåva

Bibelsida”Broder, tro mig när jag säger att jag aldrig läst någon bok i mitt liv. Den första jag någonsin läste var Bibeln, från pärm till pärm ”

För en tid sedan kontaktade Aleksandar, 42 år från Valjevo i Serbien, TWR Europas partner i Serbien (Ikonos) och bad om en kopia av Bibeln. Han säger själv att han är en enkel man. Han är inte högutbildad och har bara läst ett par år efter grundskolan. För honom var det en smärtsam tid när han upplevde de kommunistiska och post-kommunistiska ideologerna Tito och Milosevic. Det dystra1990-talet krossade honom på alla möjliga sätt – vilket påverkat hans äktenskap, familj och ägodelar. Med ett liv fyllt av sorg, sökte han tröst i alkoholen.

Aleksandar kände sig desperat och tom när han gick igenom radioskalan och kom över programserien Messages of hope. Ända sedan dess har han aldrig missat ett program. Han kan inte förklara varför han inte kan läsa något annat än Bibeln. ”Jag vet inte varför”, säger han. Han älskar att lyssna på programserien när han kan, även om radiofrekvensen inte alltid är tillräckligt tydlig.

När jag frågade honom om han ville ha CD-skivan med de inspelade programmen, hoppade han av glädje. Sedan erkände han, med skuldkänslor, något för mig: ”Jag har hört att det finns flera olika översättningar av Bibeln. När jag lyckats spara ihop lite pengar köpte jag ett eget exemplar. Den dagen kom en granne förbi och tittade på Bibeln du skickat till mig och sade: ”Åh, vad jag skulle älska att läsa den där boken” Jag kände mig på något sätt skyldig när jag gav henne Bibeln jag fått av dig. Men ska ju aldrig ge bort en gåva. Har jag syndat på detta sätt?”

När jag försäkrade att det inte är synd att ge bort en Bibel blev han lättad. Då vi sedan sa adjö bjöd han in mig till att besöka honom när jag skulle resa genom hans hemstad – för att träffa hans fru och lille son Jovan, sade han. Och jag lovade honom att jag skulle komma.