2016-03-17

Befriande besök i kenyanskt fängelse

TWR Kenyas medarbetare besökte för en tid sedan ett högsäkerhetsfängelse för att delta i en gudstjänst. De förväntade sig att få träffa grovt kriminella fångar, men fick möta befriade syndare.

Kimuyu hade helt klart blandade känslor inför TWR Kenyas planerade besök på Manyanis högsäkerhetsfängelse. Resan skulle absolut kunna bli en fantastisk möjlighet att dela med sig av Jesu kärlek, men kändes samtidigt ganska skrämmande. Skulle hon och övriga kvinnor i teamet känna sig säkra bland alla dessa grovt kriminella män?

De omfattande säkerhetsprocedurerna för att komma in i fängelset hade inte direkt någon lugnande inverkan. Men rädslan smälte snart bort när flera av fångarna, klädda i randiga fånguniformer, entusiastiskt ledde lovsången under den gudstjänst som man var där för att delta i.
– Jag fick se dem brustna inför Herren, många av dem knäböjde i bön på det hårda golvet, berättar Kimuyu. Det var i detta ögonblick som jag insåg att de är förlåtna syndare – precis som jag. Om Gud har tagit emot dem trots de brott som de har begått, vem är då jag att döma dem? De är mina bröder!

Vill sprida evangeliet utanför murarna

Från den stunden kunde hon slappna av och njuta av gudstjänsten, som sändes direkt på  TWR Kenyas FM-station. Omkring 237 av 975 fångar vid Manyani deltog. Förvånansvärt många av dem var kristna. Flertalet hade kommit till tro efter att de hamnat i fängelset, genom predikningar av fängelseprästen och vittnesbörd från besökande församlingsgrupper och medfångar. Andra medgav att de hade avfallit från tron och begått brott, men sedan åter överlämnat sina liv till Kristus.

Många hade tidigare lyssnat till radiosändningar från Vägen genom Bibeln på Kiswahili, och välkomnade därför entusiastiskt programproducenten Geoffrey Munialo, som skulle predika. Under gudstjänsten medverkade flera av fångarna genom att spela instrument, dansa och sjunga.

Inspirerade av radiosändningen från fängelset, har de nu bett TWR Kenya om hjälp med att spela in lovsånger, som de själva skrivit. Deras förhoppning är att CD-skivorna skall distribueras till radiostationer och säljas genom kyrkor och kristna bokhandlare. De ser detta som ett sätt att sprida evangeliet och visa allmänheten att fångar kan vända om, och hoppas samtidigt kunna hjälpa till med att försörja sina familjer.

TWR Kenyas VD Bernice Gatere säger att man tagit förslaget under övervägande. Men det finns en del uppenbara logistiska problem att lösa. Till exempel skulle musikerna inte få lov att resa till TWR:s lokaler. Därför måste myndigheterna tillåta att en provisorisk studio sätts upp inne i fängelset.

Tuffa förhållanden för fångarna

Men, till att börja med, hoppas Gatere att fängelseledningen skall tillåta fångarna att lyssna till TWR:s sändningar, vilket många bland personalen redan gör. Men för de intagna är radion förbjuden. Om detta blir tillåtet har TWR Kenya lovat att bidra med högtalare till matsalen och andra allmänna utrymmen.

Under besöket fick alla intagna gåvor, bland annat toalettartiklar, som tre kyrkor i Nairobi hjälpt till med att köpa in. Nu önskar man även förbättra förhållandena för fångarna genom att samla in pengar till madrasser.

– Ett av behoven som vårt team såg var de hemska sovförhållandena för fångarna, rapporterar Gatere. De sover på tunna madrasser (det finns inga sängar), och ibland måste tre fångar dela på en madrass. Andra brer bara ut sina trasiga filtar på golvet. Fängelselivet i denna del av världen är väldigt tufft.

Bättre än retreat!

Trots sina inledande tvivel, upplevde Kimuyu och hennes teammedlemmar att besöket vid Manyani var värdefullt och upplyftande. Under sina dagliga andakter dagarna efter besöket turades TWR Kenyas personal om att dela med sig av sina reflektioner och erfarenheter.

– Några önskar till och med att vi, i stället för retreater för personalen, skall göra fler sådana här besök, berättar Gatere.

Gå in på Noreas Facebooksida och titta på det fantastiska videoklippet från fängelsegudstjänsten, där de intagna dansar, spelar och sjunger med stor glädje i sina randiga fångdräkter.

Håkan Giselsson
(Artikeln publicerad i Noreanytt nr 1, 2016)